Vad är betting?
Nybörjare

Vad är betting & varför ska du betta?

Oavsett om du är helt ny när det gäller betting, eller om du har lite erfarenhet av exempelvis Svenska Spel så är vår förhoppning att denna guide ska hjälpa dig att komma igång och få en trivsam spelupplevelse. Spelregleringen i Sverige har öppnat nya dörrar, med nya krav på de spelbolag som får licens. Det innebär en säkrare miljö för dig som spelare, och vi hoppas att fler kan upptäcka betting på ett hälsosamt och tryggt sätt. Häng med på resan som denna guide tar dig på; lär dig om betting och få hjälp att hitta ett spelbolag som passar dig.

Vad är Betting

Om betting

Ordet kommer från engelskan och innebär att man slår vad om något. Många har hört termen “Wanna bet!?”, vilket översätts till “Ska vi slå vad!?”. Det handlar alltså i grunden om en vadslagning mellan dig och ett spelbolag.

En definition skulle kunna vara: “Att med pengar som insats slå vad om utgången av en händelse. “

Sen är det mer komplicerat än så. Läs mer om detta i kapitel 2 - Så fungerar odds.

Sveriges största bettingsida

Bet365

Upp till 1250 kr i spelkrediter

Bet365 är en av de mest populära bettingsidorna för svenska spelare.

Se topplistan: Spelbolag med svensk licens →

Hämta 1250 kr bonus

Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exkluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.


Betting idag & licens i Sverige

Att satsa pengar på olika sorters spel har förekommit så länge man kan minnas. I modern tid har lotterier, bingo och skraplotter alla haft en plats i mångas vardag. När det gäller betting så har det växt väldigt mycket med intåget av internet, och den absoluta majoriteten av betting sker idag på nätet, även om det fortfarande går att spela i butikerna.

Många av er som läser detta har spenderat er tid hos Svenska Spel via butiker eller internet. Spelat Stryktipset och Europatipset, men är sugna på att utveckla er betting. Speciellt som Svenska spel nu konkurrerar på samma villkor som alla andra spelbolag med licens.

Just licenssystemet är början på något riktigt bra för svenska spelare. Tryggheten ökar, arbetet mot spelberoende likaså. Dessutom behöver spelbolag som vill bedriva verksamhet inom Sveriges gränser betala skatt i Sverige också. Det leder till fler arbetstillfällen och skatteintäkter till staten.

Idag finns det alltså inga direkt moraliska fördelar som begränsar dig som spelare till Svenska Spel. Det ställs lika hårda krav på alla aktörer. Det betyder att landskapet förändras och att du som spelare får fler valmöjligheter. Med hjälp av denna guide och Bettingkollen.se i stort, hoppas vi att du kan göra ett bra val för din betting.

Bäst betting i mobilen

LeoVegas

100 kr Gratisspel

Gillar du att spela på odds i telefonen? Då borde du spana in LeoVegas. Det svenskgrundade spelbolaget är en av de bästa sajterna i världen på mobilutformad betting.

Dessutom har de en riktigt bra välkomstbonus just nu.

Hämta 100 kr bonus

18+ år – Regler & villkor gäller, <a href="https://www.stodlinjen.se/" rel="nofollow" target="_blank">Stodlinjen.se</a>, <a href="https://www.spelpaus.se/" rel="nofollow" target="_blank">Spelpaus.se</a>. Spela Ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar utan omsättningskrav. Läs fullständiga regler och villkor <a href="http://ntrfr.leovegas.com/redirect.aspx?pid=3605761&bid=16095" rel="nofollow" target="_blank">här</a>.


Varför ska du betta?

Det finns två typer av spelare om vi hårddrar det. De som livnär sig på det, och de som gillar att spela för att det är kul. Den andra typen är den vanligaste. Och att spela på sport som ett nöje är den allra viktigaste aspekten. Många uppfattar betting som något fult, och spelbolag som hänsynslösa maskiner, vilket stämmer i vissa fall. Men det stämmer också in på flera andra saker i samhället. Alkoholkonsumtion är ett bra exempel. Med det nya licenssystemet på plats hoppas spelindustrin på att få ett bättre rykte.

Det handlar om ett nöje. Istället för att lägga 150 kronor på att gå på bio, finns det mer underhållningsvärde i att lägga 150 kronor på sitt favoritlag. Betting är också något som kräver skicklighet, till skillnad från lotter och bingo, vilket gör att den som är duktig och påläst har en större chans att vinna.

Spelberoende

Det finns också fall när det går för långt. Spelmissbruk eller spelberoende påverkar hjärnans belöningssystem på samma sätt som droger eller alkohol, vilket kan leda till svåra problem. Det uppskattas att 2% av befolkningen har någon sorts problem med sitt spelande. Upplever du att du har du spelproblem finns det några saker du kan försöka göra på egen hand.

Minska tillgången till spel

Du kan stänga av dig från alla licensierade spelbolag med ett klick, om du besöker spelpaus.se. Normalt sett går det också att begränsa summan som du kan sätta in hos enskilda spelbolag.

Minska tillgången till pengar

Låt en anhörig ta hand om din ekonomi. Eller ta hjälp av en anhörig eller vän med att gå igenom vad du spenderar på betting varje månad.

Sök hjälp

Du har rätt till vård för spelproblem. Ta kontakt med din kommun eller ditt landsting. Behandlingsmetoder inkluderar KBT eller samtalsterapi.

För att få hjälp eller ställa frågor, kontakta Stödlinjen på 020 - 819 100.

Dela inlägg

Kommentera